Zavod Odon Jurklošter
Jurklošter 24, 3273 Jurklošter, Slovenija, tel.: 031 528-784 e-mail: janko.cesar@siol.net

Ogled kartuzije Jurklošter

Ste ljubitelj sakralne arhitekture in vas zanima poznoromanska cerkev? Bi mogoče poleg tega želeli pokukati še v kapiteljsko dvorano, kjer je domnevni grob Veronike Deseniške? Morda pa ste bolj romantične narave in bi si raje ogledali, kje sta svojo ljubezen skrivala Friderik in Veronika? Mogoče vas bolj mika skrivnostni svet znotraj samostanskih zidov in vas zanima, kam so se umaknili menihi pred nevarnostjo in kaj vse je skrivala njihova knjižnica?
Če radi odkrivate zgodovino in se hkrati še malo poigrate z domišljijo ali če želite biti prisotni ob odkrivanju pomnikov zgodbe Romea in Julije na Slovenskem, je kartuzija Jurklošter pravi kraj za vas. Vabimo vas, da jo obiščete in prisluhnete njenim ponovno obujenim zgodbam.

V letu 2005 smo v nekdanji kapiteljski dvorani odkrili katafalk - podstavek grobnice, za katero lahko z veliko gotovostjo trdimo, da je bila grob Veronike Deseniške. Njen nesrečni konec pa je le ena izmed zgodb, ki so dolga leta živele za samostanskimi zidovi. Naj vam na kratko predstavimo še nekatere:

  • Zgodba meniha puščavnika, ki ponuja skrivni recept za harmonijo odnosov. Cerkev je meniha razglasila za svetega, mi pa smo nanj čisto pozabili. Vredno je, da njega in njegov recept obudimo v spomin.
  • Cerkev, grajena v poznoromanskem slogu, je s svojimi križnorebrastimi oboki izjemen sakralni spomenik. Leta 2027 bo praznovala osemstoletnico.
  • Umberto Eco v svojem romanu Ime rože opisuje skrivno samostansko knjižnico. Omenja jo tudi Santonino, in sicer v svojem vizitacijskem zapisniku za kartuzijo Žiče, katere nastanek je časovno vzporeden s kartuzijo Jurklošter. In prav tu boste lahko pokukali v kamrico skritih vedenj, prekritih celo večini menihov, ki so bivali v njej.
  • Do skrivne knjižnice so seveda vodili skrivni prehodi. Jurkloštrska kartuzija ohranja vsaj dva izjemno zanimiva dela skrivnih prehodov, ki sta nekoč menihom odpirala pot v pomembne skrivne kotičke in izhode, danes pa budita prosto pot naši domišljiji.
  • Samostani so v času ljubezenske zgodbe Friderika in Veronike nudili ogroženim azil oziroma zatočišče. Kje sta ga onadva našla v letih 1422-1425, ko je Herman II. najbolj preganjal njuno ljubezen? Prostori kartuzije Jurklošter, v katere lahko lociramo gostišče (vhod izven klavzure), ponujajo zanimiv prikaz bivalnih prostorov tistega časa, kamor sta se zatekla tudi preganjana ljubimca.                   A njuna zgodba je tragična. Leta 1428 je dal generalni predstojnik kartuzijanov dovoljenje za pokop pomembne osebe v kartuziji Jurklošter. Z veliko verjetnostjo lahko govorimo o pokopu Veronike Deseniške v prostorih nekdanje kapiteljske dvorane. Priredili so jo tako, da je omogočala dostop izven klavzure. Ohranjeni arhitekturni elementi nam to potrjujejo, obenem pa govorijo o ljubeči pozornosti, s katero je bil ta prostor urejen.

To je le del vsega, kar si lahko ogledate v ohranjenih prostorih kartuzije Jurklošter. Z nami boste lahko delili tudi zanimivo obnovo malega križnega hodnika, stare samostanske kuhinje, predvsem pa boste zaznavali lepoto in moč skritega kotička naše dežele, ki so ga kartuzijani zelo premišljeno izbrali za prostor svojega bivanja.  


Prijava / O avtorjih / Pravna obvestila / Natisni / Dodaj med priljubljene / Vrh