Zavod Odon Jurklošter
Jurklošter 24, 3273 Jurklošter, Slovenija, tel.: 031 528-784 e-mail: janko.cesar@siol.net

V okolici Jurkloštra lahko najdete še marsikaj zanimivega, od nešteto točk za pohodniške izlete do včasih prezrtih kulturnih in arhitekturnih znamenitosti. 

Laško ... mesto ob Savinji, ki je celo prek meja znano po pivovarni (začetki pivovarstva segajo v leto 1825). Ogledate si lahko tudi grad Tabor (približno iz 11. stoletja), cerkev sv. Martina (prvič omenjena 1269) ali se sprostite v Zdravilišču Laško. Zanimive izletniške točke so Hum (583 m), Šmihel, ki nosi ime po cerkvi sv. Mihaela (zgrajena v letih 1637 do 1641), Krištof, kjer so v cerkvi spravljene najstarejše orgle na Slovenskem, in Šmohor (787 m), kjer je tudi planinski dom. V bližnji Zgornji Rečici je cerkev sv. Antona, ki jo je zasnoval Plečnikov asistent Janez Valentinčič.   
Več na: http://www.lasko.si/ in
http://www.turisticnodrustvo-lasko.si/

Rimske Toplice ... ležijo pod gozdnatim Kopitnikom ob cesti od Laškega proti Zidanemu Mostu. Znane so predvsem po zdravilišču, toplice pa so že v 15. stoletju slovele kot prijetno letovišče. Zdraviliška poslopja obdaja park z domačim in eksotičnim drevjem, predvsem iglavci. Iz Rimskih Toplic se lahko podate na Senožete in si ogledate rojstno hišo pesnika Antona Aškerca ali na Kopitnik (910 m).

Gračnica ... je okoli 20 kilometrov dolg levi pritok Savinje in ena naravno najbolj ohranjenih voda vzhodne Slovenije. Od Planine pri Sevnici do sotočja s Savinjo ves čas teče v tesni sklani rebri, ki se le tu in tam rahlo razširi. V soteski Grahotje pri Mrzlem Polju pada v 8 metrov visokem slapu.   

Lisca ... izletniška točka na 947 m v posavskem hribovju. Nudi številne možnosti za rekreacijo (kolesarstvo, tek, rolanje, ekipni športi, balinanje, padalstvo, zmajarstvo ipd.), z vrha pa se pogled odpira proti Pohorju, Boču, Gorjancem, Nanosu, Julijskim Alpam, Kamniško-savinjskim Alpam, Kumu, Peci in drugam. Ima tudi odlično gostinsko ponudbo in možnost nočitev.

Veliko Kozje ... 993 m

Zavetišče na Lovrencu ... 711 m

V številnih vaseh pa lahko najdete tudi kaj še neodkritega.

Viri:
Krušič, Marjan (ur.) (1995): Slovenija: turistični vodnik. Ljubljana: Mladinska knjiga

 

Laško je bilo prvič omenjeno leta 1147.
Gračnica je ena naravno najbolj ohranjenih voda v vzhodni Sloveniji.

Prijava / O avtorjih / Pravna obvestila / Natisni / Dodaj med priljubljene / Vrh