Zavod Odon Jurklošter
Jurklošter 24, 3273 Jurklošter, Slovenija, tel.: 031 528-784 e-mail: janko.cesar@siol.net

ZELIŠČA KARTUZIJANOV

V kartuziji Jurklošter si lahko odslej ogledate tudi zeliščni vrt in spoznate zelišča, ki so jih pred davnimi leti uporabljali kartuzijani. Kot pravi njegov snovalec doc. dr. Janko Rode, je vrt »zasnovan kot ogledni vrtiček, ki vsebuje nekaj elementov srednjeveških vrtov, vendar zaradi pomanjkanja prostora in lege zaenkrat še ni urejen na izvirni način«.                                               
Gredice so ograjene s sušicami, tako da so (po srednjeveškem vzoru) rahlo dvignjene, zelišča pa približana opazovalcu ali oskrbovalcu. Izbor se zgleduje po zeliščih, ki so jih gojili v samostanskih vrtovih. »Nekaj je izrazito zdravilnih zelišč, druga pa so dišavnice in začimbnice, ki so jih uporabljali pri pripravi jedi. Obenem so to zelišča, ki skrbijo za dobro prebavo,« opisuje doc. dr. Rode.             
Zasajeni sta dve gredici: večja ob daljšem zidu notranjega dvorišča in manjša tik ob vhodu v notranje dvorišče kartuzije. Med zelišči prevladujejo trajnice. »Zaradi pomanjkanja prostora smo posadili posamezne vrste zelišč v skupinah po tri ali štiri. Med večjimi bodo angelika, baldrijan in seveda sredozemska zelišča: rožmarin, sivka in žajbelj. Tudi meta in melisa ne manjkata. Posadili smo tudi baziliko in velecvetni lučnik, ognjič. Na gredicah je nekaj grmičkov pelina, šetraja in timijana, priljubljenih zelišč menihov,« pravi doc. dr. Rode. Izbor je povzet po izboru zelišč, ki jih je priporočal že Karel Veliki.                  
Označitev zelišč z latinskimi in domačimi imeni na tablicah iz naravnega materiala je v pripravi.

 


Prijava / O avtorjih / Pravna obvestila / Natisni / Dodaj med priljubljene / Vrh