Zavod Odon Jurklošter
Jurklošter 24, 3273 Jurklošter, Slovenija, tel.: 031 528-784 e-mail: janko.cesar@siol.net

POHOD PO ORIONOVI POTI s patrom GRŽANOM

02.04.2024
SOBOTA, 06. april 2024 ob 10:00 pri kartuziji v Jurkloštru. Spomladanski pohod po narovoslovni- zgodovinski ORIONOVI POTI, kjer si bomo podrobno ogledali ozvezdje ORION in BIKA na Blatnem Vrhu ter ozvezdje ERIDAN(reka Gračnica). Pohod bo voden s strani patra KARLA GRŽANA, avtorja knjige v Znamenju Oriona, ki Vam bo podrobneje razložil vse o gradiščih in zvezdnih konstalacijah v trikotu med Savinjo, Savo in Sotlo. POTEK POTI: Jurklošter, Mrzlo Polje, Blatni vrh, Mrzlo Polje, Jurklošter. DOLŽINA: 10,7 km ČAS HOJE: 3-4 ure ZAHTEVNOST: srednje zahtevna. Pohod je na lastno odgovornost. Med pohodom bo počitek za malico iz nahrbtnika. Vabljeni na izjemno doživetje!

KLOŠTRSKI VEČER

12.02.2024
Zavod ODON Jurklošter V A B I na KLOŠTRSKI VEČER v prostore Kulturne dvorane Kartuzijske pristave Jurklošter, ki bo v ponedeljek, 19. februarja 2024 ob 18.00 uri s patrom KARLOM GRŽANOM. Spregovoril bo o iskanju miru ob izidu njegove knjige MIR - zgodbe življenja patra Karla Gržana ter še o temah, ki jih naslavlja današnji čas. Za kulturno popestritev druženja bo poskrbel Moški PZ KUD France Prešeren iz Vojnika. VABLJENI!

Pohod po ORIONOVI POTI

16.08.2023

SOBOTA, 19.08.2023

OB 9:00 uri KARTUZIJA JURKLOŠTER

Tradicionalni pohod po naravoslovno-zgodovinski poti, v okviru krajevnega praznika v organizaciji s KS Jurklošter in STIK-om Laško, kjer si bomo podrobno ogledali ozvezdje Orion in Bika na Blatnem Vrhu ter ozvezdje Eridan. Pohod bo voden, podrobneje si bomo ogledali številna gradišča po zvezdnih konstalacijah in da je tu bilo nekdaj megalitsko svetišče, središče sveta v trikotu med Savinjo, Savo in Sotlo.


POTEK POTI:
Jurklošter, Mrzlo polje, Blatni vrh, Puršnica, Mrzlo Polje, Jurklošter
DOLŽINA: 10,8 KM ČAS HOJE: 3 do 4 ure ZAHTEVNOST: srednje zahtevna.

Med pohodom bo poskrbljeno za malico in pijačo. Pohod je na lastno odgovornost.

Vabljeni na izjemno doživetje!


OBVESTILO

01.05.2023
Zaradi napovedanega dežja se jutri, 2.5.2023 pater Karl Gržan ne bo udeležil spomladanskega pohoda po Orionovi poti. V primeru dobre vremenske prognoze jutri zjutraj se bo pohod vseeno izvedel. Hvala za razumevanje in se vidimo. Janko Cesar

Turistično vodenje po kartuziji

24.05.2023

Vodeni ogledi kartuzije Jurklošter so možni vsako prvo in tretjo nedeljo v mesecu maju, juniju, juliju, avgustu, septembru in oktobru od 15:00 do 17:00 ure za skupine in posameznike. Za ostale obiske med tednom za skupine nad 8 udeležencev pa po dogovoru na tel. 031 528 784 ali email janko.cesar@siol.net
Vstopnina je 3 EUR/osebo

Vstopnina je namenjena nadaljnji obnovi in urejanju kartuzije.

Prisrčno vabljeni!


PREDSTAVITEV KNIGE

10.11.2022

Vabimo Vas na predstavitev nove knjige patra Karla Gržana » Kakor na Nebu tako na Zemlji zvezdne poti«, ki bo v soboto 12. novembra 2022, ob 10. uri v dvorani Kartuzijske pristave v Jurkloštru. Po predstavitvi knjige bo sledil ogled zvezdnega gradišča v ozvezdju Bika in …

Delo je sad 18 letnega raziskovanja: prikaz zemeljskih lokacij več kot 60. ozvezdij na področju med Savinjo in Sotlo severno od Save. Zakaj je prav ta prostor zaznamovan z zvezdnimi pozicijami v ozvezdjih, ki so postavljena v mitološki odnos, pa na srečanju in v knjigi. Knjigo bo možno kupiti - priporočen dar za knjigo (184 strani, trdne platnice, barvni tisk, priložen zemljevid) je 27 €.

VABLJENI!


OBVESTILO

16.10.2022
Zaradi neodložljivih obveznosti pater Karel Gržan ne bo mogel voditi ogled zvezdnih gradišč po Orionovi poti 22. oktobra, kot je bilo najavljeno, vendar pohod po Orionovi poti bo in ste vljudno vabljeni. Hvala za razumevanje! Janko Cesar

Predstavitev nove knjige KARTUZIJA JURKLOŠTER avtorica Mija Oter Gorenčič

06.06.2021
Vljudno vabljeni v TOREK, 8. junija 2021 ob 18.00 uri na predstavitev knjižice iz zbirke Umetnine v žepu KARTUZIJA JURKLOŠTER avtorice Mije Oter Gorenčič Urednica zbirke izr. prof. dr. Marjeta Ciglenečki se bo z gosti pogovarjala o kartuzijanih v Jurkloštru in vodila celotno predstavitev knjige, ki bo v kulturni dvorani Pristave v JURKLOŠTRU. Več o celotni prireditvi je na http:/ /uifs.zrc-sazu.si , knjigo bo možno kupiti na prireditvi. Prireditev bo potekala v skladu z navodili NIJZ. Vabljeni!

KLOŠTRSKI VEČER

19.10.2019
Zavod Odon VABI na KLOŠTRSKI VEČER v prostore Kulturne dvorane KARTUZIJSKE PRISTAVE, ki bo v ponedeljek, 28. oktobra 2019 ob 18:00 uri. Gost večera bo pater KAREL GRŽAN, ki bo spregovoril O POLNOVREDNOSTI SLEHERNIKA ob izidu njegove nove knjige "95 TEZ...izhod iz slepe ulice vzgoje in izobraževanja" Zapis iz 23. teze nove knjige: Ni bolj ali manj vrednih, vsak posameznik je najvrednejši v svoji izvirnosti - tudi v koktajlu njemu lastnih inteligenc. Le takšna prepoznavnost/ovrednotenost v razvojnem spremljanju budi radost v (so)bivanju. Možen bo nakup nove knjige. VABLJENI!

Razstava jaslic

25.12.2017
Leto je naokoli in jurkloštrska kartuzija je ponovno zaživela v objemu jaslic. Letos že štirinajstič zapovrstjo.Tiho, nevsiljivo in skivnostno vas vabimo (župnija Jurklošter, zavod Odon in društvo ljubiteljev jaslic Slovenije) na ogled jaslic, ki vsake posebej nemo govorijo- za vsakogar izmed nas. Govorijo o rojstvu, ki je sad ljubezni, o Božjem usmiljenju do vsakega človeka ter o skrivnosti življenja. Letos je v Jurkloštru na ogled več kot 70 različnih jaslic, ki pričujejo o človeškem hrepenenju po miru, tišini, sreči in večnemu življenju. Razstava bo na ogled od 10. 12. 2017, do 28. 1. 2018 in sicer: Ob sobotah, nedeljah in praznikih od 14:00 do 16:00 ure, ter ob nedeljah od 8:45 do 10:15 ure ali po dogovoru ( 041- 756- 201 ali 031-528-784)

Slavnostna maša v spomin na

05.11.2015
 

PO 453. LETIH

SE BOMO V ZAVETJU JURKLOŠTRSKE KARTUZIJE

PONOVNO SPOMNILI GOSPE CELJSKE IN ŠTEVILNIH,

KI SO POMENLJIVO ZAZNAMOVALI TA PROSTOR.

 

VABIMO VAS,

DA SE UDELEŽITE SLOVESNOSTI

KI BO V NEDELJO, 15. NOVEMBRA 2015, OB 09.00 URI,

V CERKVI SV. MAVRICIJA V JURKLOŠTRU.

 

Slavnostno mašo bo daroval Celjski škof dr. Stanislav Lipovšek.

Mašo bodo obogatili :

Pevci cerkvenega zbora z Razborja pod Lisco,

solistka ga. Marija PEGANC

 


Pohod po Orionovi poti

13.08.2013
Na to soboto bo otvoritev nove zgodovisko - tematske poti s pričetkom ob 9:00 uri zjutraj pri kartuziji Jurklošter s krajšim kulturnim programom. Na sami poti nas bo kot vodič spremljal avtor knjige V Znamenju Oriona g.dr.pater Karel Gržan. Pohod bo trajal cca, 4 ure. Pot je primerna za vse generacije. Na poti bo za vse pohodnike pripravljeno okrepčilo-malica. Pohod je na lastno odgovornost

V znamenju Oriona

23.10.2008

Teza Karla Gržana v knjigi V znamenju Oriona je, da so stara prazgodovinska gradišča v območju Oriona v dolini Gračnice s sozvezdji ostanki kulture neolitskih (ali bakrenodobnih) ljudstev. Sklepa, da je bilo tu megalitsko svetišče, »središče sveta« v trikotu med Savinjo, Savo in Sotlo.

 

Ali lahko na skrivnem ozemlju reke Gračnice govorimo o tisočletja starem megalitskem svetišču, ki odkriva izjemno povezanost staroselcev na področju naše dežele s kozmičnimi razsežnostmi? Številna, doslej večinoma neznana gradišča (več sto metrov dolgi zidovi, ruševine naselbin …), ki z izjemno natančnostjo sledijo zvezdni razporeditvi, to tezo razvidno potrjujejo. Najdba dopolnjuje stara vedenja o prednikih naše dežele, predvsem pa odpira nova poglavja nadaljnjega spoštljivega iskanja.

 

Knjigo je izdal zavod Odon Jurklošter.


Friderik in Veronika

00.00.0000
Zavod Odon Jurklošter je v sodelovanju z društvom Mohorjeva družba iz Celja izdal knjigo p. Karla Gržana FRIDERIK in VERONIKA. Knjigo lahko kupite v jurkloštrski kartuziji, lahko pa vam jo pošljemo tudi po pošti. Cena knjige je 7 EUR.

Meniške poti Slovenije

19.06.2012

KLOŠTRSKI VEČER

13.02.2017
Zavod ODON Jurklošter VABI na KLOŠTRSKI VEČER v prostore Kulturne dvorane v Kartuzijski pristavi, ki bo v sredo, 22. Februarja ob 18.00 uri s patrom KARLOM GRŽANOM ob izidu nove knjige VSTANIMO, V SUŽENJSTVO ZAKLETI! Stop smrtonosni igri polov! -Vrojeni smo v svet dvojnosti – v napetost med dobrim in hudim, med ‘našimi’ in ‘nenašimi’. -Ali bomo v tem svetu dvojnosti še naprej sproščali napetosti v nekonstruktivni konfliktnosti (dvo-bojevanju) ali pa jo bomo izkoristiti za evolucijski premik? Kako? -Sprava po slovensko: ko dogodki preteklosti postanejo naboji za obstreljevanje v sedanjosti. -Čas je, da razkrinkamo zver (ekonomizem oz. krematizem) preoblečeno v ovčjo kožo (ekonomije), ki zajeda ljudi in stvarstvo za korist izbrancev. -Upanj prihodnosti temelji na sleherniku – tudi na tebi! Vabljeni v Jurklošter

Skrivnosti starodavne kartuzije

00.00.0000

Še vedno lahko kupite knjigo p. Karla Gržana Skrivnosti starodavne kartuzije. Ilustracije je prispeval Jože Žlaus, pomenijo pa prvi ilustrativni poizkus prikaza jurkloštrske kartuzije skozi čas.
Cena knjige je 14 EUR (3.200 SIT), kupite pa jo lahko v kartuziji Jurklošter, v Škofijski knjigarni na Mačkovi 6 v Ljubljani ali jo naročite po elektronski pošti na naslov info@odon.si.