Zavod Odon Jurklošter
Jurklošter 24, 3273 Jurklošter, Slovenija, tel.: 031 528-784 e-mail: janko.cesar@siol.net

Vzgoja s Svetim pismom

V petek, 16. novembra, je zavod Odon Jurklošter organiziral drugi kloštrski večer. Do 19. ure je skoraj sto obiskovalcev dodobra napolnilo prostore jurkloštrske kartuzije. Svoja spoznanja je namreč skupaj z nami odstiral Bogdan Žorž, priznani strokovnjak s področja vzgoje in družinskega življenja, ki je razvil izviren družinski model terapevtske pomoči otrokom in mladostnikom in je avtor dveh, v slovenski javnosti zelo odmevnih knjig Razvajenost, rak sodobne vzgoje ter Stari starši in njihovo vzgojno poslanstvo.

Uvodnim besedam je sledil glasbeni program v izvedbi pianistke in odličnega kitarista Mihe Hliša, zatem pa težko pričakovani gost. Bogdan Žorž je svoje predavanje poimenoval Vzgoja s Svetim pismom. Po njegovem je namreč problem, sicer potrebnih znanstvenih spoznanj, v neukoreninjenosti, nevpetosti in neiskanju svojega izvora v temeljnih vrednotah družbenega okolja. Skozi odlomke iz Svetega pisma je razbiral znamenja za radostno in zadovoljno življenje v družini in jih primerjal z novejšimi izsledki pedagoške znanosti. Dotaknil se je področij spoštovanja otrokove osebnosti, aktivnost otroka v vzgojnem procesu, vprašanja nagrad in kazni, samopodobe, razmerja med svobodo in odgovornostjo idr.

Skupaj smo spoznali, da se je življenje od svtopisemskih časov pa do danes precej spremenilo, kar je posredno povzročilo spremembe nekaterih vzgojnih sredstev in dejavnikov, a sam duh »zdrave« vzgoje je ostal nespremenjen do danes.

K lepemu vzdušju je pripomogel tudi nekajminutni izpad elektrike, ko je predavatelja osvetljevala le svetloba sveče. To je tudi prispodoba, ki jo pater dr. Karel Gržan tako rad uporabi v svojih nagovorih bližnjemu: da bi bili otroci bolj vedri, če bi si starši vsak večer namesto televizije z njimi privoščili pogovor v soju svečke, ki osvetljuje le tisto, kar je resnično pomembno.

Andreja Kozmus


Prijava / O avtorjih / Pravna obvestila / Natisni / Dodaj med priljubljene / Vrh