Zavod Odon Jurklošter
Jurklošter 24, 3273 Jurklošter, Slovenija, tel.: 031 528-784 e-mail: janko.cesar@siol.net

Stati in obstati

Letos mineva 500 let od rojstva slovenskega reformatorja, pridigarja, pisca in izdajatelja prve slovenske knjige Primoža Trubarja. Poseben večer mu je posvetil tudi Zavod Odon Jurklošter in na kulturni praznik, 8. februarja, v goste povabil prvega evangeličanskega škofa Gezo Ernišo, enega največjih poznavalcev Trubarjevega dela. Številnim obiskovalcem je predstavil njegova življenje in delo ter poudaril, kako velik je njegov pomen. Povedal je, da je Trubar pozival k veri in življenju v pravi krščanski cerkvi in da se slovenska reformacija ni nikoli izneverila slovenskemu ljudstvu. Tudi Trubarjeve besede so bile preproste, da jih je lahko razumel vsak preprost, dober Slovenec. Pogosto pa se pozablja, da je bil Trubar tudi duhovnik, vnet razlagalec božje besede, na kateri je gradil svojo teološko in antropološko razsežnost. Gospod Erniša je še izrazil obžalovanje, da ne Trubar ne Küzmič nista pokopana v Sloveniji: »Pobegniti sta morala iz domovine, za katero sta toliko storila.« Med Trubarjevimi deli je le malo ohranjenih, veliko jih je v tujini; edini izvod Cerkovne ordnunge (1564), na primer, je v Vatikanu. Geza Erniša pa si je zaželel, da bi nam Trubarjevo leto dalo »ustvarjalno moč za naprej, da bomo kot pripadniki malega naroda stali in obstali.«

Večer ob kulturnem prazniku so obogatili tudi Jože Žlaus, ki je predstavil tiskarsko tehniko iz Trubarjevih časov, otroci iz vrtca in šole v Jurkloštru ter pevec in kitarist Miha Hliš.

Unesco (Organizacija združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo) je 500. obletnico rojstva Primoža Trubarja uvrstila na seznam obletnic vidnih osebnosti, ki so pomembno prispevale k razumevanju in miru v svetu.

 

 


Prijava / O avtorjih / Pravna obvestila / Natisni / Dodaj med priljubljene / Vrh