Zavod Odon Jurklošter
Jurklošter 24, 3273 Jurklošter, Slovenija, tel.: 031 528-784 e-mail: janko.cesar@siol.net

1. DOBRODELNI KONCERT

ZAVOD ODON JURKLOŠTER JE V SODELOVANJU S KRAJEVNO SKUPNOSTJO JURKLOŠTER IN OBČINO LAŠKO V NEDELJO, 23. OKTOBRA OB 10.30 URI, V ŽUPNIJSKI CERKVI V JURKLOŠTRU ORGANIZIRAL VELIKI DOBRODELNI KONCERT ZA UREDITEV DOMNEVNEGA GROBA VERONIKE DESENIŠKE.

NASTOPILI SO:

SLOVENSKI OKTET, MAJDA PETAN in

NEW SWING QUARTET

KONCERT JE IZJEMNO USPEL!

Obiskovalci so bili nad dobrodelnim koncertom eminentnih zasedb navdušeni: »Bil je zelo dober koncert, sploh pa za takšen kraj. Uživali smo ob združenju tako čudovitih glasov in čustev«. Nastopati na istem koncertu pa ni bilo enkratno le za obiskovalce, temveč tudi za nastopajoče. Oto Pestner je po koncertu povedal: »Takšnih koncertov si s kolegi še želimo, saj se srečamo drug z drugim in z različnimi glasbenimi stili. Fino je, da lahko med seboj delimo izkušnje in se ob tem še zabavamo.« Enakih misli je bila tudi Majda Petan: »Zelo sem vesela, da sem lahko sodelovala v tako vrhunski družbi umetnikov, bilo je fantastično.«

S svojim dobrodelnim nastopom so pokazali, da odkrivanje kulturne in duhovne dediščine še kako podpirajo. Majda Petan: »Obuditev spomina na Veroniko Deseniško je zelo dobra ideja, še kakšno stvar iz zgodovine bi lahko tako obudili v spomin.« »Za Jurklošter in za vse, ki izhajamo iz teh krajev, je to velik dan. Člani Kvinteta Dori smo počaščeni, da smo lahko tudi mi prispevali k temu,« je povedal Anti Gubenšek in dodal: »Mislim, da je skrajni čas, da na plan potegnemo koščke, iz katerih izviramo, in lahko smo resnično ponosni, da imamo tako pestro in bogato zgodovino. Tudi ti deli Slovenije, ki so sicer nekoliko odmaknjeni od središča dogajanja, so prav tako vredni, da opozorimo nanje«.

 

 

 

Jože Vidic, član Slovenskega okteta, je za Jurklošter slišal prvič pred mesecem dni, ko so se pogovarjali o tem, da bodo tu nastopili. »Kraj je zelo lep, na ta sončen dan pa je še lepši. Pred koncertom smo govorili z župnikom in mislim, da se kmalu vrnemo.« Drugačna pa je zgodba Ota Pestnerja: »V Jurkloštru sem bil, ko sem imel pet ali šest let. Oče je tu igral s svojim ansamblom, in če se ne motim, sem takrat že začel prepevati.« Tisti, ki so Jurklošter poznali že od prej, vendar ga še niso obiskali, ga bodo po nedeljskem koncertu vsekakor.

 

»Glede na to, da je bila to prva tovrstna prireditev v Jurkloštru in ker Jurklošter nima tolikšne tovrstne publike, me je obisk koncerta pozitivno presenetil. Tudi izjave udeležencev so bile izjemno pohvalne, kar nam daje novih moči za delo za naprej. V bodoče imamo namen organizirati več dobrodelnih koncertov, v Jurkloštru pa upamo, da nam bo uspelo organizirati božični koncert. Vsa sredstva dobrodelnih koncertov se bodo porabila za obnovo groba Veronike Deseniške Ker gre za velik finančni zalogaj, bomo kmalu pričeli z akcijo iskanja sponzorjev, nameravamo pa pridobiti tudi državna in evropska sredstva. Po tihem upamo, da nam bo grob uspelo urediti do poletja 2007.«

JASMINA ŠTORMAN

Koncerta so se udeležili številni eminentni ljudje, med njimi tudi bodoči direktor Kozjanskega parka Ivan Trošt, ki pogosto obiskuje kulturne prireditve v Ljubljani. »Bil sem presenečen nad akustičnostjo cerkve, Slovenski oktet in New Swing Quartet pa sta bila fantastična.« Pri svojem delu v Kozjanskem parku si bo prizadeval za čim večje število kulturno umetniških prireditev, namenjenih predvsem domačinom. »Z današnjim koncertom smo vsekakor dokazali, da znamo tudi duhovno živeti.«

Franc Lesičar, predsednik Krajevne skupnosti Jurklošter, ki je soorganizirala dobrodelni koncert, je pričakoval veliko število obiskovalcev. »Koncert je bil vrhunski in mislim, da bo v bodoče še več tovrstnih prireditev, saj to med drugim pomeni tudi dobro promocijo za naš kraj.« Krajevna skupnost je že dolgo pobudnica dogajanja v kartuziji. »S tem, ko se tu zberejo tako pomembni ustvarjalci, pa Jurklošter pridobi tudi na ugledu,« je še dodal Lesičar.

Tudi direktor Zavoda Odon Peter Kozmus je bil zadovoljen z uspehom koncerta, povedal pa nam je tudi nekaj o prihodnjih načrtih Zavoda.

Slovenski oktet je navdušil občinstvo.
New Swing Quartet je zapel nekaj pesmi iz svojega železnega repertoarja.
Tudi Majda Petan je s svojimi pesmimi navdušila publiko!

Prijava / O avtorjih / Pravna obvestila / Natisni / Dodaj med priljubljene / Vrh