Zavod Odon Jurklošter
Jurklošter 24, 3273 Jurklošter, Slovenija, tel.: 031 528-784 e-mail: janko.cesar@siol.net

Več kot 50 jaslic v Jurkloštru

 

Župnija Jurklošter in Društvo ljubiteljev jaslic Slovenije sta v prostorih jurkloštrske kartuzije pripravila drugo razstavo jaslic, ki že postaja tradicionalna. Na njej so bile razstavljene papirnate, glinene, lesene, porcelanaste, voščene in steklene jaslice, pa tudi jaslice iz testa. Razstava je BILA posvečena pleterskemu patru Volfgangu Koglerju, ki je bil eden največjih izdelovalcev pri nas.

 

V prvem delu razstave je bila na ogled postavljena zbirka papirnatih jaslic Marjana Marinška iz Velenja, v kateri so najrazličnejši primeri izrezanih in raztegljivih jaslic. Natisnjene so bile v reliefni barvni litografski tehniki. Med starejšimi so bile jaslice iz Trsta in jaslične pole Josipa Urana iz začetka 20. stoletja. Najbolj posebne pa so bile jaslične pole Maksima Gasparija, kiparja Franceta Goršeta in Bare Remčeve. »Originalne pole Uranovih in Gasparijevih jaslic so dobro ohranjene, zato razmišljamo o tem, da bi jih ponovno natisnili,« pravi Drago Kozinc, član Društva ljubiteljev jaslic, ki je pripravljal razstavo, bil pa je tudi član upravnega odbora pri organizaciji evropske in svetovne razstave jaslic v Ljubljani, kjer je skrbel za tehnični del. »V Jurkloštru smo jaslice postavljali skupaj s krajani, ki so poskrbeli za vtis domačnosti,« pravi Kozinc.

V drugem delu razstave so bile razstavljene glinene, lesene, porcelanaste, voščene in steklene jaslice ter jaslice iz testa. Najdragocenejše so bile jaslice rezbarja Milana Kosca, ki jih je naredil posebej za mengeški muzej, razstavljene pa so bile tudi na evropski razstavi. »Kosec je realist, njegove figure pa so prefinjeno izdelane, saj oblikuje celo nohte na rokah in vezalke na čevljih. V teh jaslicah je upodobil ljudi, ki so živeli v Mengšu, mengeške posebneže,« opisuje Kozinc.

Razstava je bila posvečena patru Volfgangu Koglerju, vsako leto pa bodo na ogled postavili ene njegove jaslice. Letos so bile razstavljene ene njegovih prvih jaslic, ki so sicer postavljene na Kumu.

 

 

 

 


Prijava / O avtorjih / Pravna obvestila / Natisni / Dodaj med priljubljene / Vrh