Zavod Odon Jurklošter
Jurklošter 24, 3273 Jurklošter, Slovenija, tel.: 031 528-784 e-mail: janko.cesar@siol.net

  

2. dobrodelni koncert

 

Zavod Odon Jurklošter je v sodelovanju z Zavodom  Dom Sv. Jožef Celje v četrtek, 26. januarja 2006, v cerkvi sv. Jožefa nad Celjem pripravil drugi dobrodelni koncert za ureditev domnevnega groba Veronike Deseniške in za obnovo jurkloštrske cerkve po poplavi. Izvajalci in poslušalci so skupaj ustvarili nepozabno vzdušje.

 

Na koncertu so nastopile tri raznolike vokalne zasedbe. Začel ga je Mešani pevski zbor Orfej Celje, sledila mu je klapa Mali grad Kamnik z dalmatinskimi pesmimi, z izbranim programom pa ga je zaokrožil Mariborski oktet. »Drugi koncert v organizaciji zavoda Odon Jurklošter je bil spet na visokem nivoju,« je bil zadovoljen Janko Rode iz Rimskih Toplic. Enakega mnenja je bila Marjeta Kozmus iz Paneč: »Program vsake vokalne skupine je bil kar se da premišljeno izbran in pestro sestavljen, energija pevcev pa se je z vsakim odpetim akordom prenašala na poslušalce«. Marijan Petan, sicer basist pri New Swing Quartetu, je bil tokrat  v vlogi izvajalca – pel je pri  MePZ Orfej - in  poslušalca. Tudi nanj je koncert naredil močan vtis: »Še dolgo bo odzvanjal v naših srcih, saj smo skupaj doživeli nepozaben užitek ob izvrstnih izvajalcih, katerih glasovi so se združili v slutnjo večne melodije, ob toplih in razmisleka vrednih mislih voditeljice in pa poslušalcih, ki so s ploskanjem  nagrajevali in  hkrati vzpodbujali nastopajoče k dodatkom«.

Koncert pa bo ostal v lepem spominu tudi izvajalcem. »V Klapi Mali grad smo bili navdušeni nad vsem, saj smo se tako nastopajoči kot poslušalci v lepem ambientu cerkve Sv. Jožefa zlili v čudovito sozvočje. Menimo, da smo vsi skupaj ustvarili lep večer, ki si ga je vredno zapomniti,« je prepričan Boris Selko. Njihov nastop je Janka Rodeta prijetno presenetil, saj ta vrsta petja pri nas ni pogosta: »Pevci Klape Mali grad so s pretanjenim občutkom zgradili zvok, ki se, po mojem mnenju, skoraj ne loči od originalnih dalmatinskih klap. S svojo energijo in glasovno skladnostjo so zame predstavljali vrhunec večera.« Tudi Stanko Eršte, član Mariborskega okteta, ni skrival zadovoljstva nad njihovim nastopom in vzdušjem v cerkvi: »Toliko tako dolgih aplavzov vendarle ne dobimo zmeraj, upoštevati pa moramo tudi dejstvo, da smo nastopili za dalmatinsko klapo, ki je pela popularne in ušesu zelo prijetne pesmi. Naš program pa je, vsaj na začetku, od občinstva zahteval nekoliko več. Še enkrat se je izkazalo, da je Celje izredno pevsko mesto, ki zna ceniti dobro glasbo ne glede na zvrst«.

Mariborski oktet se povabilom na dobrodelne koncerte praviloma zmeraj odzove. »Težave so le tu in tam zaradi zasedenosti pevcev z delovnimi in drugimi obveznostmi. Smo pač amaterska skupina, ki se lahko s petjem ukvarja le v prostem času,« pove Stanko Eršte, član okteta. Tudi Klapa Mali grad iz Kamnika je že nastopala na tovrstnih koncertih. »Veseli nas, da smo bili tokrat kamenček v mozaiku plemenitega dejanja in pozdravljamo idejo zavoda, ki s svojim poslanstvom skuša rešiti in obnoviti nekaj, na kar mnogi pozabljajo, ali so že pozabili, ali pa si pri takšnem kulturnem dejanju zatiskajo oči,« je povedal Boris Selko. Člani Klape so o Jurkloštru in tamkajšnji kartuziji že slišali. »Domnevni grob Veronike Deseniške pa je za nas nekaj novega,« so priznali in dodali, da bodo po koncert bolj pozorni, ko bo omenjen Jurklošter. »Ob prvi priložnosti pa bomo zanimiv kraj obiskali in to svetovali tudi prijateljem.«

 »Oba koncerta imata poleg dobrodelnega namena skupno tudi to, da se je na obeh razvilo izredno dobro vzdušje, kar je na eni strani pomagalo pevcem pri petju, nam poslušalcem pa je odprlo srce, da smo petje zaznali bolj globoko,« je prepričan  Peter Kozmus. »Upam, da bodo tudi drugi koncerti tako uspeli, da bodo ljudje slišali za Jurklošter in da bodo zadovoljni tako poslušalci kot izvajalci,« pa je sklenila Marjeta Kozmus. Naslednji koncert bo spomladi v mesecu aprilu ali maju.

                                                                      

 

 

Klapa Mali grad Kamnik
Mariborski oktet

Prijava / O avtorjih / Pravna obvestila / Natisni / Dodaj med priljubljene / Vrh