Zavod Odon Jurklošter
Jurklošter 24, 3273 Jurklošter, Slovenija, tel.: 031 528-784 e-mail: janko.cesar@siol.net

Jaslice, narejene z otroškimi rokami

 
Zavod Odon Jurklošter in Društvo ljubiteljev jaslic Slovenije sta tudi letos v prostorih nekdanje jurkloštrske kartuzije pripravila razstavo jaslic. Zaznamovale so jo predvsem jaslice otrok iz osnovnih šol Jurklošter, Radeče in Dobje pri Planini, posebno vrednost pa imajo tudi jaslice Konrada Trilerja iz Železnikov, ki bi jih skoraj odnesla poplava.


»Najbolj so me navdušile jaslice, ki so jih ustvarili otroci. Njihovo število je močno preseglo moja pričakovanja,« pravi Drago Kozinc, ki razstavo postavlja že vsa štiri leta. Otroci so s svojimi rokami, mladostno iznajdljivostjo in nežno otroško dušo božično zgodbo vtkali v različne materiale. In prav vse jaslice so našle prostor na razstavi.

Na njej pa ne boste našli prav veliko klasičnih jaslic, saj, kot pravi Drago Kozinc, vsak ustvarjalec po svoje izraža srečo ob božiču. V to vloži tudi veliko truda. »Postaviti figure v steklenico ni ravno mačji kašelj,« pove ob jaslicah v steklenici. Kriterijev za postavljanje ni, »jaslice so lahko že sam Jezus novorojeni.« Nemalokrat pa postavitev izraža način življenja ustvarjalca. Poseben pečat sta dali razstavi Marija Plemenitaš in Terezija Zapušek, ki živita v bližnji okolici, njune jaslice pa ponazarjajo občutja in misli ljudi ob dolini Gračnice.


Nekatere jaslice, razstavljene v prostorih starodavne kartuzije, pa v sebi nosijo tudi prav posebne zgodbe. Ene takšnih so jaslice Konrada Trilerja iz Železnikov. V letošnji vodni ujmi so bile poplavljene in v celoti uničene. »Figure so iz petih ali šestih jaslic. Gospod jih je pobiral 100, 200 metrov stran od hiše. Našli so jih, ko so odstranjevali blato.« Avtor jih je obnovil in na novo predelal v celoto. Posebne so tudi jaslice Franca Avblja, ki bi za vedno utonile v pozabo, če ne bi na podstrešju našli modela za vlitek. »Na podstrešju je bil 60 ali 70 let, našli pa so ga pred dvema letoma. Lastnik ga je že nameraval vreči stran,« pojasnjuje Kozinc. K sreči se je našel nekdo, ki je model uporabil.

Razstavljene pa so tudi jaslice Severine Trošt - Šprogar, Ane Češarek, Zlata Petrovčiča, Ivana Halca, Marjana Vodnika, Viktorja Konjedica, Cirila Hojnika, Ceneta Razingarja, Mihe Kerna, Mateje Kozmus, Jerneja Zajca, Jožeta Koržeta, Jakoba Jeraše, Romea Volka, Andreje Arbiter, Boruta Hanžiča, Franca Kubelja, Janeza Jarca, Antonije Srnel, Štefke Virag in Jerneja Malija.                                                                                  

Razstava bo na ogled vse do 2. februarja prihodnje leto, in sicer ob sobotah, nedeljah in praznikih od 14. do 16. ure, ob nedeljah pa tudi od 8.45 do 10.15 ure ali po dogovoru na telefonski številki 041 756 210 ali 031 363 471. Vstopnine ni.

 

 

Jaslice Konrada Trilerja iz Železnikov.
Otroške jaslice ponazarjajo klic po življenju, hrepenenje po sreči in upanje po presežnem – večnosti.
Zidovi nekdanje kartuzije ponujajo prav posebne možnosti postavitev jaslic. (jaslice Severine Trošt Šprogar)

Prijava / O avtorjih / Pravna obvestila / Natisni / Dodaj med priljubljene / Vrh