Zavod Odon Jurklošter
Jurklošter 24, 3273 Jurklošter, Slovenija, tel.: 031 528-784 e-mail: janko.cesar@siol.net

KONJENIKI PREJELI TRI BLAGOSLOVE

Zavod Odon Jurklošter je v soboto, 21. aprila, pripravil tradicionalni konjeniški pohod po poteh treh blagoslovov. Na nekoliko spremenjeno pot se je letos podalo 16 konjenikov, ves čas pa jih spremljala zgodba pastirčka Lovrenca.

Jezdece je pot vodila od Lokavca, prek Lovrenca in Sel do Jurkloštra. Tako kot lani so tudi tokrat pohod sklenili pri nekdanji kartuziji, kjer so po blagoslovu konjenika in konja prejeli še blagoslov za njuno sožitje in sožitje z naravo. »Pot smo spremenili zato, da konjenikom pokažemo naše znamenitosti in jim predstavimo legende o naših krajih,« je pojasnil Slavko Kozmus, ki sodeluje pri pripravi pohoda. »Naslednje leto bomo najverjetneje vključili Lisco in Rudenik,« je še dodal.

Letošnja pot je bila konjenikom bolj povšeči kot lanska. »Organizatorji so letos bolj prisluhnili jezdecem, saj konji ne marajo trdega terena. Za ježo so boljši travniki in pašniki,« je povedal Milan Daničič, član Topolovške konjenice iz Boštanja. Njegova konjenica se je pohoda udeležila že lani, in ker jim je ostal v lepem spominu, so letošnjega že težko pričakovali. »Najbolj mi je všeč patrovo pripovedovanje zgodb. Od doma vsak dan gledam Lovrenc, a zgodbe o pastirčku Lovrencu nisem poznal,« je še povedal.                                                           

Pohod po poteh treh blagoslovov se od drugih razlikuje prav v tem, da je vsako leto povezan z neko zgodbo. Letos so konjeniki spoznali pastirčka, ki je pasel na pobočjih Lovrenca, kjer stoji tudi njemu posvečena cerkev. Legenda pravi, da je bil Lovrenc, ki je svojo mamo izgubil, povezan z Marijo. In ko je umrl, je na pašniku zacvetel clusijev svišč ali encijan. »Tega lahko prav v teh dneh občudujemo na mestu zanimivih zgodb naših krajev,« je pojasnil p. Karel Gržan.                                                          

Zavod Odon Jurklošter je v tem tednu pripravil tudi 6. dobrodelni koncert za obnovo kartuzijanske cerkve. Na njem so nastopili oktet Liguster, Maja Slatinšek, Stil Quartet in legenda slovenske narodnozabavne glasbe Alfi Nipič.  V nedeljo, 13. maja, pa bodo na glasbenem dogodku z imenom Friderik Veronika – Pesem ljubezni nastopili Modrijani, Vesele Štajerke in kvintet Dori.

                                                                                                         

 

 

 

 

Pohoda se je udeležilo 16 konjenikov iz okoliških krajev ter Sevnice, Boštanja, Hrastnika, Trbovelj in Dobja.
Tudi letos so pot sklenili pri nekdanji kartuziji, kjer so v dar prejeli knjigo p. Gržana Friderik in Veronika.
Legenda narodnozabavne glasbe Alfi Nipič je občinstvo navdušil s pesmijo Slovenija, od kod lepote tvoje.

Prijava / O avtorjih / Pravna obvestila / Natisni / Dodaj med priljubljene / Vrh