Zavod Odon Jurklošter
Jurklošter 24, 3273 Jurklošter, Slovenija, tel.: 031 528-784 e-mail: janko.cesar@siol.net

Skrivnosti starodavne

kartuzije v knjižni obliki

 

P. Karel Gržan je sredi oktobra izdal svojo drugo knjigo na temo jurkloštrske kartuzije z naslovom Skrivnosti starodavne kartuzije.

Knjiga je bila izdana ob 800. obletnici ponovnega prihoda kartuzijanov v kartuzijo Jurklošter, 580. obletnici smrti Veronike Deseniške in 150. obletnici ustanovitve župnije v Jurkloštru. »Obravnava zgodbe preteklosti, zato so dejstva gotovo nekoliko zabrisana v kopreno časa,« pravi p. Gržan in dodaja, da ima zato naslov Skrivnosti starodavne kartuzije. »Njen namen je pravzaprav odkrivati čar, ki je za svetom navideznosti. Najbolj zanimive stvari se skrivajo za znamenji, simboli …, ki jih želi knjiga približati bralcu in ga povabiti k osebni zaznavnosti in prepoznavnosti bogastva, ki ga ob zgodovinskih pomnikih ponuja kartuzija Jurklošter,« še pojasni. Ilustracije v knjigi je prispeval Jože Žlaus, pomenijo pa prvi ilustrativni poizkus prikaza jurkloštrske kartuzije skozi čas.

Delo Skrivnosti starodavne kartuzije je bilo predstavljeno na slovesni maši 15. oktobra v župnijski cerkvi v Jurkloštru, ki jo je daroval celjski škof dr. Anton Stres. Ob tej priložnosti je zavod Odon Jurklošter najzaslužnejšim pri raziskovanju in obnovi kartuzije podelil Veronikino vrtnico zahvale. Prejeli so jo Slavica Drev, Severina Trošt Šprogar, Drago Kozinc, Jože Curk, Danilo Senič, Jože Žlaus, Marijan Petan, Miran Rostohar in župan občine Laško Jože Rajh.

Poleg omenjene knjige je letos že izšla pripoved Friderik in Veronika, po kateri bo nastal tudi dokumentarni film.

Delo Skrivnosti starodavne kartuzije je bilo predstavljeno na slovesni maši 15. oktobra v župnijski cerkvi v Jurkloštru, ki jo je daroval celjski škof dr. Anton Stres

Prijava / O avtorjih / Pravna obvestila / Natisni / Dodaj med priljubljene / Vrh